Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ δίπλα στους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Μαζική παρέμβαση αλληλεγγύης πραγματοποίησε η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, το πρωί του Σαββάτου 29 /8 στην Ειδομένη, στο συνοριακό πέρασμα των προσφύγων δίπλα στην σιδηροδρομική γραμμή. Αντιπροσωπεία της ΛΑ-ΑΑΣ από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς παρέδωσε φάρμακα και ρούχα στους Γιατρούς του Κόσμου που βρίσκονται εκεί με μια κινητή μονάδα και μοίρασε είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που ήταν έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα με κατεύθυνση την Γευγελή. Ταυτόχρονα μοιράστηκε η προκήρυξη της ΛΑ-ΑΑΣ στα αραβικά και στα αγγλικά. Τρόφιμα δόθηκαν επίσης σε ομάδα αλληλέγγυων πολιτών από το Κιλκίς, οι οποίοι οργανώνουν συχνά συσσίτιο για τους πρόσφυγες.

Η κατάσταση αυτές τις ημέρες έχει εκτονωθεί μιας και οι πρόσφυγες κατά ομάδες πενήντα ατόμων περνάνε τα σύνορα και μπαίνουν στην ΠΓΔΜ αλλά όλοι φοβούνται πως αν αυτό δεν συνεχιστεί, θα δημιουργηθεί μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων και τα προβλήματα θα μεγαλώσουν γρήγορα. Τα λεωφορεία και τα τρένα φέρνουν συνεχώς νέο κόσμο, πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά και οι περισσότεροι είναι εξουθενωμένοι από την μέχρι τώρα περιπέτεια τους. Έχουν ανάγκη κυρίως από είδη πρώτης ανάγκης για την συνέχιση του ταξιδιού, φάρμακα, είδη υγιεινής, ξηρά τροφή και νερό.
Αν εξαιρέσουμε μια αστυνομική δύναμη που επιτηρεί και οργανώνει το πέρασμα των συνόρων δεν είδαμε πουθενά καμιά άλλη παρουσία κρατικών υπηρεσιών αρωγής και βοήθειας. Δείγμα πως όλα έχουν αφεθεί στην αλληλεγγύη των πολιτών και των ομάδων που αυτοί μόνοι τους οργανώνουν και μερικών ΜΚΟ. Γι αυτό χρειάζεται ακόμη και με τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την οργάνωση της αλληλεγγύης αλλά και της καταγγελίας όλων όσων ευθύνονται για το δράμα των προσφύγων του πολέμου και της ιμπεριαλιστική ς λεηλασίας.

δ.π.