Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Υλοποιώντας το τρίτο μνημόνιο που επέβαλε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με την διαδοχική ψήφιση εφαρμοστικών νόμων με τα προαπαιτούμενα που υπαγορεύουν ΕΕ και ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί τώρα να καταφέρει το τρίτο και πιο σκληρό πλήγμα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Με το σχέδιο που παρουσίασε για την κοινωνική ασφάλιση, μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την περικοπή στων συντάξεων που πέρασε από τις αρχές φθινοπώρου, επιδιώκει την κατεδάφιση του εναπομείναντος συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης που θα τσακίσει τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει την αντιασφαλιστική πολιτική τους.

• Περικόπτει δραστικά (κατά 15%-30%) τις ήδη (κατά 45%) μειωμένες την τελευταία πενταετία, κύριες συντάξεις, μέσα απ’ την ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους. Η κύρια σύνταξη θα είναι άθροισμα δύο τμημάτων: της «εθνικής σύνταξης» (384€ ή και λιγότερη) και της «ανταποδοτικής σύνταξης» που θα υπολογίζεται από μικρότερες συντάξιμες αποδοχές, με μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης, και θα εξαρτάται απ’ τις εισφορές που θα μπορούν να πληρώνουν στον εργασιακό βίο τους οι εργαζόμενοι. Γεγονός που σημαίνει ότι με την παρατεταμένη και μεγάλη ανεργία και με την υποαπασχόληση η κύρια σύνταξη θα πέσει κατακόρυφα.
• Ξανακόβει τις, ήδη πετσοκομμένες, επικουρικές συντάξεις, καθορίζοντας ως τρόπο υπολογισμού της μια μεταμφιεσμένη “ρήτρα μηδενικού ελλείμματος” του επικουρικού ασφαλιστικού ταμείου, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εργατική ασφαλιστική εισφορά (από 3% σε 3,5%).
• Καταργεί κλιμακωτά την επόμενη τριετία το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) που έχει θεσπισθεί από το 1996 και καταβάλλεται στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης που έχουν πολύ χαμηλή σύνταξη και εισόδημα.
• Τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και αυξάνει τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί συγκαλύψει τη βαρβαρότητα του αντιασφαλιστικού σχεδίου της με μια επικοινωνιακή εκστρατεία παραπλάνησης που στηρίζεται στα ψεύδη ότι “προστατεύει τις καταβαλλόμενες συντάξεις”, “ενισχύει χαμηλές συντάξεις, «αποκαθιστά δικαιοσύνη και την ισονομία στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης”, ότι «διαπραγματεύεται σκληρά» με το «κουαρτέτο» των επιτρόπων των «θεσμών» των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο της είναι μια υπάκουη συγγραφή των μνημονιακών δεσμεύσεων της που σαρώνει συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές νέων και παλιών ασφαλισμένων και ισοπεδώνει στο όνομα της «ισονομίας» και με την ενοποίηση των ταμείων, στο χειρότερο επίπεδο τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Κανένας δεν μένει έξω από αυτή τη νέα άγρια αντιασφαλιστική επιδρομή. Νέοι και παλιοί εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, η αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποστούν τις βαριές και μακρόχρονες συνέπειες της. Αποτελεί στόχο του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι κι ο λαός από τη διεκδίκηση στοιχειωδών και κατακτημένων με αγώνες δικαιωμάτων τους, όπως η ασφάλιση και η σύνταξη. Να θεωρηθούν τα δικαιώματα αυτά «προσωπική τους υπόθεση».
Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, άμεσα να συγκροτηθεί ένας πανεργατικός-παλλαϊκός αγώνας , να οργανωθούν μαζικές, συντονισμένες και κλιμακούμενες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις για να αποκρουσθεί το πέρασμα της.
Κόντρα στην αδράνεια και στην τακτική μιας απεργίας και ενός συλλαλητηρίου της τελευταίας στιγμής, όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, επιβάλλεται οι εργατικές και λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, και σε όποιες άλλες μορφές λαϊκής οργάνωσης που μπορεί να συγκροτηθούν (όπως επιτροπές ανέργων, εργαζομένων, μεταναστών) να δράσουν από σήμερα για να χτιστεί ένα πλατύ και ισχυρό μέτωπο αντίστασης και πάλης που να φράξει το δρόμο στην αντιασφαλιστική επίθεση που προωθούν η ΕΕ , το ΔΝΤ , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα.
Κάτω το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!
Να συγκροτήσουμε μέτωπο αντίστασης και πάλης του λαού ενάντια στα νέα και παλιά μνημόνια, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!