Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ανταπόκριση από τη σημερινή κινητοποίηση στο στρατόπεδο Σκαραμαγκά



Πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/5), μετά από κάλεσμα της "Πρωτοβουλίας Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων", η προγραμματισμένη κινητοποίηση προς το κέντρο κράτησης στο Σκαραμαγκά.
Μετά από προσυγκέντρωση στο "Περίπτερο" της εθνικής οδού, δεκάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα προχώρησαν προς το στρατόπεδο με παλμό και συνθήματα εναντίωσης στον ιμπεριαλισμό που γεννά τους πολέμους και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, καταδίκης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει αποδειχτεί ο πιο πρόθυμος υπηρέτης του, αλλά και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Πίσω από το πανό της «Πρωτοβουλίας Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων», ακολουθούσαν αυτά της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας, της Κίνησης Αντίστασης και Πάλης (ΚΑΠΑ) Περιστερίου και της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).
Από την αρχή της συγκέντρωσης και καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, υπήρχε παρουσία αστυνομικής δύναμης.
Έξω από το χώρο του στρατοπέδου, η διαδήλωση σταμάτησε και έγινε δεκτή με θέρμη από πρόσφυγες που βρίσκονταν στο σημείο. Φωνάχθηκαν συνθήματα στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, όπως το "Stop the war" και "Down with imperialism". Η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. μοίρασε την προκήρυξή της μεταφρασμένη στα αραβικά, ενώ διαβάστηκε πολλές φορές από πρόσφυγα και απ΄ τη ντουντούκα.
Καταγγέλλουμε την απαγόρευση εισόδου στο κέντρο που μας επιβλήθηκε, από την αστυνομική δύναμη και στελέχη του πολεμικού ναυτικού, παρεμπόδισης και σε ορισμένες περιπτώσεις ποινικοποίησης της έμπρακτης αλληλεγγύης από την πλευρά της κυβέρνησης και των δυνάμεων του συστήματος (όπως συνέβη με την απόπειρα προσαγωγής την προηγούμενη Πέμπτη 19/5 μελών της Πρωτοβουλίας για παράνομη αφισοκόλληση και εξακρίβωση του αραβικού κειμένου των αφισών) ακόμα περισσότερο, αποτροπής της επαφής του ντόπιου εργατικού-λαϊκού κινήματος με τις διεκδικήσεις και τα ζωτικά αιτήματα των προσφύγων και μεταναστών για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μετά από διαρκή και επίμονη απαίτησή μας, τελικά έγινε κατορθωτό να μπει μέσα στο στρατόπεδο 10μελής αντιπροσωπεία. Η κατάσταση που αντίκρισε ήταν τραγική. Άθλιες συνθήκες ζωής, μέσα σε κοντέινερ. Ανύπαρκτες υποδομές για τη διασφάλιση της στοιχειώδους αξιοπρέπειας και της προσωπικής υγιεινής των ανθρώπων. Έντονη αστυνόμευση και επιτήρηση των προσφύγων με όρους φυλακής. Αποχετεύσεις που εκτείνονται και εκβάλουν ανάμεσα στους οικίσκους διαμονής των προσφύγων. Μια γυναίκα που έκλαιγε επειδή δεν μπορούσε να βρει γιατρό για το παιδί της. Όπως πληροφορηθήκαμε, όσον αφορά το κομμάτι της περίθαλψης, υπάρχει μόνο μια υποτυπώδης παρουσία του ερυθρού σταυρού και 2-3 εθελοντών. Η προκήρυξη της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ στα αραβικά, μοιράστηκε και διαβάστηκε απ΄ τη ντουντούκα και μέσα στο χώρο του στρατοπέδου.
Στο τέλος μοιράστηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες που έχουν στήσει σκηνές έξω από τον κύριο χώρο, σαν ένδειξη και έμπρακτης υλικής στήριξης.