Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία ΙΚΑΡΙΑΣ - Ανακοίνωση

Μάρτης 2017

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση. Αυτό συμβαίνει συχνά στην ιστορία του, όπως εδώ και 9 χρόνια που η κρίση του ξεκίνησε από την «πανίσχυρη» Αμερική. Σε αυτές τις περιόδους, τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιτίθενται με λύσσα σε χώρες και λαούς, γενικεύουν τους πολέμους, ξαναμοιράζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τη γη ολόκληρη, οργανώνουν τις φασιστικές εφεδρείες τους, σπέρνουν παντού την καταστροφή και τον όλεθρο. Πυροδοτούν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους λαούς, όπως θρησκευτικές, υποθάλπουν το μίσος, τους οδηγούν στην αλληλοσφαγή. Η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε φλεγόμενη ζώνη, τα κοράκια τραβάνε τις σάρκες των λαών και γεμίζουν στεριές και θάλασσες με τα θύματα των πολέμων τους.

Με το ξέσπασμα αυτής της κρίσης στοχοποίησαν τη χώρα και το λαό. 7 χρόνια τώρα με τα μνημόνια, μπήκαμε πιο βαθιά στο στόμα του λύκου. Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, (εταίροι, τρόικα, κουαρτέτο, ΕΚΤ, ΔΝΤ η όπως αλλιώς τους ονομάζουν), με πρόσχημα το χρέος έβαλαν στο χέρι όχι μόνο τα «ασημικά» της χώρας αλλά και τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υποκλίνονται στις ορέξεις των «εταίρων», συνεχίζουν πανομοιότυπα την επίθεση στα δικαιώματά μας και χαρίζουν για έναν αιώνα στα ιμπεριαλιστικά κοράκια τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, εθνικές οδούς και ότι άλλο, μετατρέπει τη χώρα σε αποικία.

Σε πλήρη υποταγή απέναντι στους «εταίρους» και τους ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις νομοθετούν κάθε είδους περικοπές σε όλο τον κοινωνικό τομέα, (υγεία, παιδεία, πρόνοια…), μετατρέποντάς τον σε πανάκριβο εμπόρευμα. Προβαίνουν σε συνεχείς μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε ζούγκλα. Από την άλλη αυξάνουν συνεχώς κάθε είδους και έμπνευσης φορολογία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε και μια επί πλέον υπηρεσία στους επικυρίαρχους εταίρους της. Προβαλλόμενη ως αριστερά κατάφερε να σπείρει την απογοήτευση σε χιλιάδες πολίτες που πίστεψαν ότι κάτι καλύτερο θα κάνει. Καταφέρνει έτσι να νομοθετεί και να περνάει, προς το παρών, μέτρα που δεν θα κατάφερναν να τα περάσουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ΝΔ. Για το λόγο αυτό την στήριξαν και την στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση την αντιπολίτευση και τα πολιτικά παρακλάδια τους, έχουν στόχο να κρατάνε τον κόσμο μακριά από τα πραγματικά του προβλήματα, να τον εγκλωβίζουν μέσα από μια απίστευτη και πρωτοφανή παραπληροφόρηση που επιδιώκει να τον μετατρέψει σε πιόνι και με τον ένα η τον άλλο τρόπο να τον πείσουν ότι φταίει ο ίδιος για το κακό του το χάλι και καλό θα είναι να λέει κι ευχαριστώ για το φιλάνθρωπο κράτος που τον βάζει π.χ. ανασφάλιστο στα υπό διάλυση νοσοκομεία η του δίνει μια σακούλα τρόφιμα στα κάθε λογής φιλανθρωπικά στέκια. Η πραγματική αλληλεγγύη ήταν πάντα στενά δεμένη με συνεχείς αγώνες για αξιοπρεπή ζωή.

Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών απασχόλησης της ΕΕ, που έγινε πριν λίγο καιρό σχεδίασαν νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους συνολικά, της Ευρώπης «των αξιών». Τους απασχόλησαν αρκετά οι μέθοδοι παραπλάνησης και απονεύρωσης των εργαζομένων. Κατέληξαν στον δοκιμασμένο «κοινωνικό διάλογο», με τον οποίο χρόνια τώρα οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ειδικά στα τριτοβάθμια όργανα, προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Ενδεικτικές οι πρόσφατες επαίσχυντες προτάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου, στη συνάντηση με τους «κοινωνικούς εταίρους», που είναι στο ίδιο πνεύμα με αυτές των θεσμών, για την διάλυση του ασφαλιστικού και την ενίσχυση στις επιχειρήσεις.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι όποιας εργασιακής σχέσης, καταλαβαίνουν πολύ καλά την άγρια πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος τους. Αυτό που χρειάζεται για να απαντήσουν αποτελεσματικά είναι να πιστέψουν ξανά στη δύναμη της δικής τους συλλογικής μαζικής δράσης. Να πιστέψουν ότι αυτή τη δύναμη τρέμουν οι ταξικοί τους αντίπαλοι, γι’ αυτό και βιάζονται να μπλοκάρουν με αντιδραστικούς νόμους, την δυνατότητά τους να συνδικαλίζονται και να οργανώνουν τους αγώνες τους.

Στο μικρό μας τόπο έχουμε μια αρκετά καλή, θετική εμπειρία στην οργάνωση των αγώνων μας για να υπερασπιστούμε βασικά δικαιώματα. Σωματεία, σύλλογοι, φορείς, μέσα από μαζικές αγωνιστικές επιτροπές έχουν καταφέρει να μην συγχωνευτεί το νοσοκομείο με αυτό της Σάμου και μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, αγωνίζονται για μόνιμη στελέχωση του ΚΥ, και των αγροτικών ιατρείων, για μονάδα νεφρού στο νοσοκομείο, για αξονικό τομογράφο, για να μην κλείσει το Γηροκομείο, για να μη μένουν τα σχολεία μας κενά από εκπαιδευτικούς, για ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία. Αντιστέκονται ενάντια στις μετακινήσεις που υποβαθμίζουν έως και καταργούν δημόσιες υπηρεσίες. Απαιτούν ασφαλή δημόσια φτηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Είναι αναγκαίο να δυναμώσουν οι προσπάθειες, και για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να δυναμώσει η ενότητα, να απομονωθούν όσοι διχάζουν την κοινωνία και στρέφονται με ψεύδη και συκοφαντίες ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική που την εξαθλιώνει, όπως έγινε πρόσφατα αλλά να συνειδητοποιήσουν και όσοι διασπούν την ενότητα των εργαζομένων με πρόσχημα την καθαρότητα της γραμμής ότι αυτή η πρακτική μόνο την πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί.

Η ιστορία, η εμπειρία του παγκόσμιου αριστερού προοδευτικού κινήματος δείχνει το δρόμο.

Κανένας νόμος, καμιά επίθεση του κεφαλαίου δεν κατάφερε να σταματήσει την ταξική πάλη.

Το εργασιακό τοπίο μπορεί να μοιάζει νεκρό αλλά σιγοβράζει και είδη ακούγεται η βουή του.

Όλοι μαζί να οργανώσουμε τους αγώνες μας, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Όλοι μαζί ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Όλοι μαζί ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο.