Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Για την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στα Χανιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στα Χανιά, στις 12 Ιούλη στην πλατεία της Σπλάντζιας, για το ζήτημα των ξένων βάσεων. Παρά τον καύσωνα που επικρατεί αυτές τις μέρες πάνω από 70 νεολαίοι και εργαζόμενοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, την εισήγηση και τη συζήτηση που ακολούθησε. Η αναβάθμιση και επέκταση των ξένων βάσεων στη Σούδα και στο Ακρωτήρι Χανίων, η νέα βάση που συζητείται να γίνει στο Καστέλι Πεδιάδας, η δημιουργία μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων στο ΚΕΝΑΠ, η δεκαετής ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι ασήμαντα ζητήματα, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση, προβληματισμό και κινητοποίηση για κάθε συλλογικότητα και αγωνιστή που καταλαβαίνει, ότι οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και κανένας δεν δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορα.

Η αστική τάξη της χώρας διαχρονικά και οι κυβερνήσεις της και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα, όχι μόνο παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στους ιμπεριαλιστές και έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των φονιάδων, αλλά συμμετέχει ενεργά στους πολεμικούς τους σχεδιασμούς Σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, που το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας ενισχύονται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ με εξοπλισμό δισεκατομμυρίων, οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις της ελληνικής αστικής τάξης με αυτή της Τουρκίας είναι σε μόνιμη βάση, ενώ η αναθέρμανση της κατάστασης στα Βαλκάνια είναι πολύ ανησυχητική.

Απαιτείται να παρθούν πρωτοβουλίες από όσους κατανοούν την επικινδυνότητα των εξελίξεων, οι οποίες θα συμβάλουν στη συσπείρωση πλατιών λαϊκών δυνάμεων στην κατεύθυνση της αντίστασης της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο, που θα ανοίγουν το δρόμο να δημιουργηθεί ένα κίνημα ενάντια στις ξένες βάσεις και την εξάρτηση. Για το δυνάμωμα του μετώπου των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Την εκδήλωση εμπλούτισαν με τις παρεμβάσεις τους αρκετοί συναγωνιστές. Επίσης εκ μέρους του ΝΑΡ τοποθετήθηκε συναγωνιστής και ανέλυσε τη θέση τους για το αντιπολεμικό –αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η πλατιά καμπάνια της Πρωτοβουλίας Αντίστασης με συζητήσεις, μοίρασμα χιλιάδων προκηρύξεων και μαζική αφισοκόλληση δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από παράγοντες και διάφορους κολαούζους τους συστήματος. Χάλασε το κλίμα που θέλουν να επιβάλλουν στην πόλη, αυτό της συναίνεσης και της υποταγής Έτσι εξηγούνται οι ενοχλήσεις τους για δήθεν αφισορρύπανση και έμμεσες απειλές για τις δραστηριότητες της συλλογικότητας. Δεν σκοπεύουμε να το βάλουμε κάτω. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για αυτό το ζήτημα, όπως και για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι ο λαός απαιτείται να οργανώσει την αντίσταση του.

Ακολουθεί και το εισηγητικό κείμενο της εκδήλωσης

''Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης λέγοντάς σας πως θέλουμε να συζητήσουμε για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τη ζωή και το μέλλον στον τόπο μας. θέλουμε να κουβεντιάσουμε για τη συνεχή επέκταση της δράσης της βάσης της Σούδας και τη συνολική μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών.

Θα πω ξεκάθαρα πως θέλουμε όχι γενικώς ν’ αναλύσουμε τα πράγματα. Θέλουμε να κουβεντιάσουμε σταράτα για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται και να δεσμευτούμε από κοινού πως θα συμβάλλουμε ο καθένας όσο μπορεί στην προσπάθεια ν’ αφυπνίσουμε ξανά τα αντιβασικά αισθήματα καταρχήν των Χανιωτών και να συμβάλουμε συνολικότερα στην οικοδόμηση αντιστάσεων απέναντι στην ολοφάνερη πια πραγματικότητα της μετατροπής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Πολύ σύντομα θ’ αναφερθούμε σ’ αυτή την πραγματικότητα όχι μόνο γιατί όποιος θέλει ειδικά σ’ αυτή την πόλη τη βλέπει, αλλά γιατί η υποχώρηση του μαζικού λαϊκού κινήματος σ’ όλα τα μέτωπα ενθαρρύνει τις αστικές δυνάμεις να καμαρώνουν ανοικτ΄σ για το διαμάντι της βάσης της Σούδας και τον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο της Κρήτης, της χώρας κ.λπ. φυσικά σαν πολεμικό ορμητήριο….

Τα γεράκια του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού πάντα μιλούσαν κυνικά και ξετσίπωτα για τις απαιτήσεις τους από την ντόπια αστική τάξη, πάντα ήθελαν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και ορμητήριο για τα δολοφονικά τους σχέδια στη γύρω περιοχή. Πρόσφατα ο αμερικάνος πρέσβης Πάιατ, που πριν γίνει πρέσβης στην Ελλάδα ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και σημαντικός οργανωτής της αιματηρής και επικίνδυνης σύγκρουσης εκεί, δήλωνε: από τις ναυτικές βάσεις στο αμερικάνικο έδαφος μέχρι εκείνες στον περσικό, οι ναυτική βάση της Σούδας που συνδυάζει βαθύ λιμάνι δίπλα σε αεροδρόμιο, είναι η πιο σημαντική. Είναι γνωστό πως σ’ όλη τη Μεσόγειο οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο αεροναυτικό ορμητήριο και ναυτική βάση ανάλογη σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν μόνο στην Ισπανία στην πλευρά του Ατλαντικού. Μια σειρά στελέχη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε απανωτές δηλώσεις συνεντεύξεις και τοποθετήσεις τους, τονίζουν τον πολύτιμο, αναντικατάστατο και στρατηγικό ρόλο που κατέχει το διαμάντι της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, η βάση της Σούδας. Αυτό γιατί πέρα από τις σπουδαίες υποδομές, λιμάνι- αεροδρόμιο- Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής- Πεδίο Βολής κ.λπ., η βάση της Σούδας δεσπόζει από άποψη θέσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ελέγχει στρατιωτικά με νηοψίες και κατασκοπευτικά πέρα από το θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου όλα τα γύρω κράτη και κρίσιμα στρατηγικά σημεία και περάσματα.

Δεν ξέρουνε οι κάτοικοι του τόπου μας, όλοι εμείς, αν υπάρχουν αποθέματα πυρηνικών στη Σούδα, πάντως τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε πολέμους στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια έγινε γνωστό πως ξεκινούσαν από τη βάση στη Σικελία και φορτώνονταν με πυραύλους Τόμαχοκ από τη Σούδα. Η δράση της βάσης ήταν κρίσιμη για τον πόλεμο στο Ιράκ, δηλαδή την καταστροφή αυτής της χώρας που δεν πρόκειται ν’ αντιστραφεί, και τη δολοφονία του λαού της. Ανάλογα αξιοποιήθηκε τόσο από ΗΠΑ- ΝΑΤΟ όσο και από αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα σαν το Κατάρ στους ανελέητους βομβαρδισμούς και την ανάλογη καταστροφή της Λιβύης.

Είναι αυτονόητη η χρήση της Σούδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στη Συρία όπου ουσιαστικά αντιπαρατάσσονται συστηματικά και συνεχώς οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους με τις δυνάμεις της Ρωσίας με τους συμμάχους της.

Όμως η χρήση της βάσης δεν αφορά στενά το πεδίο των μαχών. Η δράση του ΚΕΝΑΠ στην εκπαίδευση πρακτόρων των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, η κατασκοπευτική δράση της σε 24ωρη βάση και οι διαρκείς νηοψίες σε ότι πλέει στην περιοχή που υποστηρίζει, είναι κρίσιμες καθημερινές λειτουργίες που θα διευρυνθούν με επισκευές πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων, εκπαίδευση βατραχανθρώπων, απομαγνητισμό πλοίων, ξεκούραση- αναψυχή πληρωμάτων και μια σειρά άλλες δραστηριότητες που ζητιούνται τελευταία και πρόθυμα προσφέρει η κυβέρνηση. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Α/ ΓΕΕΘΑ Εμ. Αποστολάκη στην Ουάσινγκον σε συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, τα πράγματα έγιναν πολύ συγκεκριμένα. Συμφωνήθηκε στενότερο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών, μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο νατοϊκό ΚΕΝΑΠ, συμμετοχή πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε συνοδεία αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…

Σύμφωνα δε με συνέντευξη του κυβερνητικού στελέχους Δημ. Καμένου οι ΗΠΑ ζητούν βάση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ η δραστηριότητα στο Άκτιο είναι γνωστό ότι έχει ενισχυθεί και παράλληλα έχει τεθεί ζήτημα για βάση στη Λάρισα για τα F35.Η κυβέρνηση και το σύνολο του αστικού πολιτικού προσωπικού στην ίδια γραμμή εδώ και χρόνια πρόθυμα και χωρίς αντιλογίες αποδέχεται τη συστηματική μετατροπή της Σούδας αλλά και όλης της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο. Οι ΗΠΑ ζητούν πλέον η συμφωνία στρατιωτικής ευκολίας όπως λέγεται να ανανεώνεται κάθε πέντε ή και δέκα χρόνια και όχι κάθε χρόνο. Και μη ξεχνάμε ότι ο ελλαδικός χώρος είναι συνεχώς πεδίο βολής και θέατρο στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΙΣΡΑΗΛ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ και άλλων αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων, συνήθως με κέντρο τη Σούδα. Μη ξεχνάμε επίσης ότι πλέον στο Π.Β.Κ. γίνονται συχνά βολές Πάτριοτ μιας και είναι το μόνο σημείο της Ευρώπης που επιτρέπονται… Ακόμη μη ξεχνάμε πως ο νατοϊκός στόλος στο Αιγαίο δεν ήρθε για τους πρόσφυγες και δε πρόκειται να φύγει. Ήρθε και εγκαταστάθηκε για να μείνει εποπτεύοντας και πιθανά εμποδίζοντας στο μέλλον τον πλου των ρώσικων πλοίων προς τη Μεσόγειο.

Η χώρα μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο συστηματικά μπαίνει στη διακεκαυμένη ζώνη του πολέμου των ιμπεριαλιστών που δε σταμάτησε στιγμή χρόνια τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και φυσικά το νέο ανακάτεμα και η σύγκρουση των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στα Βαλκάνια κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ανησυχητικά παρά την προσωρινή ύφεση. Τα συμμαχικά τρίγωνα Ελλάδα- Κύπρου- Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρου – Αιγύπτου είναι ολοφάνερα βαθιά αντιδραστικού χαρακτήρα με βάση τη φύση του δολοφονικού σιωνιστικού στρατοκράτος του Ισραήλ, του καθεστώτος Αλ Σίσι της Αιγύπτου και άλλων αντιδραστικών Αραβικών καθεστώτων με τα οποία συνεργάζεται η ελληνική αστική τάξη σε πολλά επίπεδα και κύρια σε ενεργειακό – στρατιωτικό. Αυτές οι αντιδραστικές και φιλοπόλεμες συμμαχίες που στηρίζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων για λογαριασμό της αστικής τάξης, κινούνται σαφώς και στα ενεργειακά και στο στρατιωτικό επίπεδο στα επιτρεπτά πλαίσια και εντός των σχεδιασμών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ταυτόχρονα αν δούμε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ιδιαίτερα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου και συχνά των ΗΠΑ και άλλων σε συνδυασμό με έρευνες για πηγές ενέργειας και ενεργειακές ροές και από δίπλα τον μόνιμο ανταγωνισμό ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, τα πράγματα γίνονται εξόχως ανησυχητικά. Το Ισραήλ βεβαίως δηλώνει πως δε πρόκειται για αντιτουρκική συμμαχία και άλλωστε έσπρωχνε την ιμπεριαλιστική επίλυση του κυπριακού για να οδεύσει το φυσικό αέριό του μέσω Κύπρου και Τουρκίας…

Όμως αντικειμενικά αυτές οι συμμαχίες που δε μένουν μόνο στα ενεργειακά αλλά εμπεδώνονται με συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια, σημαίνουν άμεση εμπλοκή της χώρας μας σε ανταγωνισμούς που αντιμετωπίζουν τους λαούς σαν αναλώσιμους και ποτίζονται με το αίμα τους. ‘Ηδη η κατάσταση από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο γίνεται ολοένα και πιο ψυχροπολεμική και οι εξελίξεις και στο Κυπριακό και συνολικότερα δένονται και προσομοιάζουν με τον πολεμικό χαρακτήρα των εξελίξεων στη γειτονική Μέση Ανατολή. Ουσιαστικά και η Κύπρος ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία, αλλά και η χώρα μας γίνονται ολοένα και περισσότερο συστατικό κομμάτι του Μεσανατολικού κουβαριού που λύνουν και δένουν οι ιμπεριαλιστές με τους δολοφονικούς για τους λαούς ανταγωνισμούς τους. Η ελληνική αστική τάξη όπως και κάθε αστική τάξη ανεξάρτητα από τα όρια, τα κόστη στη συγκυρία και τις δεσμεύσεις που της επιβάλλει η ιμπεριαλιστική εξάρτηση, έχει τις βλέψεις και τις φιλοδοξίες της. Η επιτροπεία των μνημονίων μείωσε για χρόνια το κύρος και την αξιοπιστία της στις αγορές, της δημιούργησε ασφυκτικά οικονομικά αδιέξοδα και αυτά είχαν κόστος και στο γεωπολιτικό της εκτόπισμα. Όμως οι βλέψεις και οι φιλοδοξίες της όχι μόνο δε πτοούνται μα ενθαρρύνονται από το γεγονός πως έχει ενισχυθεί έναντι της εργατικής τάξης και του εχθρού λαού. Νιώθει ξανά ισχυρή η αστική τάξη γιατί παρά τις σφοδρές λαϊκές αντιστάσεις τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια και παρά την επιτροπεία που της επιβλήθηκε έκανε την κρίση ευκαιρία και περιθωριοποίησε παραπέρα την εργατική τάξη και τον κόσμο της δουλειάς. Στη συγκυρία που διανύουμε οι αστικές δυνάμεις της χώρας μας έχουν αποθρασυνθεί από κάθε άποψη και συμπεριφέρονται με τον πιο αντιδραστικό, επικίνδυνο και ξετσίπωτο τρόπο σ’ όλα τα μέτωπα. Οι προοδευτικοί Συριζαίοι κάνουν τελετές με τη Χρυσή Αυγή στο Καστελόριζο οξύνοντας την κατάσταση στο Αιγαίο, ενώ το λιμενικό ανοίγει πυρ πριν λίγες μέρες σε τουρκικό εμπορικό με ύποπτο φορτίο όπως του υπέδειξαν πληροφορίες από Αμερικάνους της βάσης της Σούδας….

Συνολικά το αστικό πολιτικό προσωπικό συναγωνίζεται σε λεονταρισμούς τον Ερντογάν και τους Τούρκους πολιτικούς υπονομεύοντας όλοι μαζί την ειρήνη και επιβαρύνοντας τα προβλήματα των λαών. Ο Λεβέντης για λογαριασμό όλων ζητά μια ακόμη σύνταξη για αγορά F16, ενώ ο Καμένος λεονταρίζει συνεχώς παράλληλα με τον Κοτζιά την ίδια ώρα που ασταμάτητα διαφημίζει τη χώρα σαν το τέλειο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Εδώ να θυμίσουμε σ’ αυτούς που βλέπουν σαν αιτία των ελληνοτουρκικών διενέξεων την επιθετικότητα της Τουρκίας πως το 1996 στα χρόνια μάλιστα της «ισχυρής Ελλάδας» του Σημίτη όταν ειπώθηκε το ιστορικό : «ευχαριστώ τις ΗΠΑ» για τα Ίμια πως τότε ο Πάγκαλος σε ερώτηση για τη σημαία πάνω στη βραχονησίδα είχε πει «θα την πάρει ο άνεμος». Η άνευ προηγουμένου υπηρέτηση του ιμπεριαλισμού και η δυσμένεια της Δύσης στον Ερντογάν δίνει επικίνδυνο αέρα στην ελληνική αστική τάξη….

Κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εγγυάται την Ειρήνη που έχουν ανάγκη οι λαοί σ’ Ελλάδα και Τουρκία. Αντίθετα οι αστικές τάξεις στις δύο χώρες υπολογίζοντας σε διάφορες συγκυρίες στην εύνοια των ιμπεριαλιστών είναι ικανές για επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς εφόσον φυσικά πάρουν το πράσινο φως από τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά.

Και οι ΗΠΑ βεβαίως θέλουν σταθερότητα στην περιοχή που ελέγχουν αλλά πρωτίστως θέλουν να την ελέγχουν. Στις μέρες μας αν ο Ερντογάν κάνει τσαλίμια στη Δύση με βάση την πίεση που δέχεται στο Κουρδικό, η ελληνική αστική τάξη έχει αποφασίσει με εθνική ομοψυχία να δώσει κάθε υπηρεσία για τα πιο φονικά σχέδια. Η ελεεινότητα των τοποθετήσεων σχετικά με τη βάση της Σούδας του Καμένου και άλλων στελεχών και παραγόντων του συστήματος δεν έχει προηγούμενο, όπως και η συνολικότερη προθυμία της κυβέρνησης να δώσει γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Σ’ αυτό το αντιδραστικό, τυχοδιωκτικό και επικίνδυνο πλαίσιο πατάνε οι συμπεριφορές των τοπικών παπαγάλων σαν τον Βουλγαράκη περιφερειάρχη και όχι μόνο που πριν λίγους μήνες υποδέχονταν τα φονικά αεροπλανοφόρα του στόλου των ΗΠΑ όπως άλλωστε και ο δήμαρχος.

Είμαστε περήφανοι, γιατί κόντρα σε λογικές αντιμετώπισης του αντιβασικού κινήματος με επετειακή παραταξιακή δράση που κυριαρχούν , με την άμεση κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης συμβάλαμε το περασμένο φθινόπωρο να ακουστούν στην πόλη μας φωνές αντίστασης στον ελλιμενισμό αυτών των τερατόπλοιων. Κινηθήκαμε με πνεύμα και πρακτικές ειλικρινούς κοινής δράσης και έστω και αν δεν καταφέραμε μαζικές κινητοποιήσεις όπως απαιτούνταν, ωστόσο συμβάλαμε η αφύπνιση των αντιβασικών αισθημάτων των Χανιωτών να εμποδίσει τη συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις τότε του περιφερειάρχη Βουλγαράκη, αλλά και τοπικών ΜΜΕ που διαφημίζουν τα αεροπλανοφόρα και εξωραΐζουν τη βάση της Σούδας κρύβοντας ότι είναι εργαλείο πολέμου, θανάτου, ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας και τίποτα άλλο.

Ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου στον τόπο μας υποφέρει στη φτώχεια και την ανέχεια μη μπορώντας να αποκρούσει την επίθεση του κεφαλαίου η οποία τον φέρνει συνολικά σε όλο και πιο δυσχερή θέση. Όμως η αντιμετώπιση των ιθαγενών με καθρεπτάκια δε πρέπει να βρει έδαφος στον τόπο μας. Μια σειρά τοπικοί παράγοντες συμβάλλουν στον εξωραϊσμό του ρόλου της βάσης με οργάνωση και προβολή μετά, καθαρισμού παραλιών, βαψίματα σχολείων και άλλων τέτοιων δράσεων από τους ράμπο της βάσης.

Όχι οι εργαζόμενοι του τόπου μας, η νεολαίοι και κάθε δημοκράτης, φίλος της Ειρήνης και πραγματικός πατριώτης δε θα θαμπωθεί ούτε από τα καθρεπτάκια ούτε από τα βρώμικα και ματωμένα δολάρια των φονιάδων των λαών. Αν αποδεχτούμε τους φονιάδες των λαών, τα τερατόπλοια και τα στρατά τους ν’ αλωνίζουν στον τόπο μας, δε θα λύσουμε το πρόβλημα της φτώχειας. Αν αποδεχτούμε τη μετατροπή της πόλης μας σε σύγχρονη Τρούμπα θα είναι τραγικό για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Η επέκταση του καρκίνου της βάσης σε κάθε περίπτωση θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε μια σειρά επίπεδα, και οικονομικά, αν μιλάμε για τη ζωή των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου. Η επέκταση της βάσης του θανάτου και η ένταση της δραστηριότητάς της που συντελείται ήδη, είναι σίγουρο πως θα φέρει περισσότερη φτώχεια, εγκληματικότητα, δυστυχία, επικίνδυνη μόλυνση, υποβάθμιση ακόμη και καταστροφή πλούτου στον τόπο μας και όλα αυτά τα γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους η κυβέρνηση, το αστικό πολιτικό προσωπικό αλλά και οι τοπικοί βλαχοδήμαρχοι.

Δεν περιμένουμε βέβαια καθόλου από όλους αυτούς να λογαριάσουν πως τα αεροπλανοφόρα και οι τομαχόκ δολοφονούν και καταστρέφουν χώρες. Άλλωστε η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενες και όλη η αστική πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει τον ίδιο το λαό σαν εχθρό λαό, ενώ όταν συνεργάζεται με το Ισραήλ ξέρει καλά το ποιόν αυτού του κράτους και καθόλου δε διστάζει. Όμως το ότι φτάνει η κυβέρνηση και η αστική πολιτική ηγεσία σ’ αυτή την πρωτόγνωρη πολιτική υπηρέτησης των φονιάδων των λαών, που θυμίζει την εκστρατεία ελληνικού στρατού στην Κορέα, είναι σημείο των καιρών και αξίζει να το εξηγήσουμε. Θα επαναλάβουμε λοιπόν πως η ελληνική αστική τάξη που ιστορικά συνεχώς επιβιώνει και αναπαράγεται στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης νέτα- σκέτα και όχι αλληλεξάρτησης έχει ωστόσο βλέψεις, ορέξεις και φιλοδοξίες. Και αυτές βλέπει να υπηρετούνται με την ενίσχυση του πλαισίου της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης αλλά και εμπλοκής πλέον ανοικτά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες διεκδικούν ΑΟΖ με τις πλάτες των ΗΠΑ και Ε.Ε. όχι μόνο για ενεργειακά κοιτάσματα που πάλι τα ιμπεριαλιστικά μονοπώλια επί το πλείστον και λιγότερο οι ντόπιοι καρχαρίες θα τα καρπωθούν. Κυρίως διεκδικούν το ρόλο ισχυρής θαλάσσιας δύναμης για να μπορούν οι εφοπλιστές και οι κεφαλαιοκράτες να κάνουν μπίζνες με τα τάνκερ και όποιους αγωγούς καταφέρουν τελικά στο πλαίσιο των ενεργειακών ροών που εγκρίνουν οι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ε.Ε.

Διεκδικεί ρόλο ενεργειακού και διαμετακομιστικού κέντρου το καθεστώς της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης στον τόπο μας και σ’ αυτή την κατεύθυνση η ντόπια κεφαλαιοκρατία γίνεται αδίστακτη και εξαιρετικά τυχοδιωκτική και επικίνδυνη για το λαό.

Να γιατί αποδέχονται την μετατροπή του τόπου σε ορμητήριο των φονιάδων, να γιατί συμμαχούν με το Ισραήλ, να η εξήγηση της ελεεινής υποτέλειας των τοπικών παραγόντων , να γιατί εμπλέκουν τη χώρα και το λαό της στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Κλείνοντας ανάποδα απ’ ότι συνήθως θα πούμε μόνο λίγα λόγια για την διεθνή κατάσταση, επικεντρώνοντας στη Μέση Ανατολή.

Πριν λίγες μέρες στο G20 στο Αμβούργο προβλήθηκε η συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ-Ρωσίας-Ιορδανίας στην Νότια-δυτική Συρία. Κάπως έτσι διασκεδάστηκε η αναζωπύρωση του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας για να γίνει έστω για τα προσχήματα η πρώτη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν. Μόλις μια-δύο μέρες πριν το Αμβούργο και την συνάντηση με τον Πούτιν ο Τραμπ από την Πολωνία εξέπεμψε με νόημα ψυχροπολεμικό λόγο προσπαθώντας όπως και παλιότερα έκαναν οι ΗΠΑ να προσεταιριστεί την νέα Ευρώπη έναντι της παλιάς, δηλαδή της Γερμανίας.

Μα και στην Κορεατική χερσόνησο η στάση των ΗΠΑ με την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος προκαλεί και την Κίνα αλλά και τη Ρωσία. Γενικότερα τα διλήμματα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε σχέση με ιεράρχηση συμμαχιών και μετώπων είναι τεράστια αυτόν τον καιρό και αυτό εκδηλώνεται ανοικτά με τις χονδρές κατηγορίες στον Τραμπ ότι προεκλογικά συνεργάστηκε με τον κύριο εχθρό των ΗΠΑ, τη Ρωσία…

Όσο πρωτόγνωρη είναι στις ΗΠΑ η συνεχής σφοδρή πολεμική και αμφισβήτηση του προέδρου από τους μηχανισμούς και τα ΜΜΕ άλλο τόσο πρωτόγνωρα κρίσιμα είναι και τα διλήμματα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Εδώ δεν μιλάμε για την οικονομική πολιτική όπου σαφώς ο φασίστας Τραμπ θα ρημάξει το λαό για να κάνει προστατευτισμό με μείωση φορολογίας στο κεφάλαιο. Ήδη μάθαμε για 22 εκατομμύρια που πετιούνται εκτός ασφαλιστικού συστήματος και για την απόφαση αύξησης των αμυντικών δαπανών. Η κατεύθυνση της κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και στους λαούς ανεξάρτητα από μορφές δεν είναι δίλημμα για το σύστημα πουθενά σε καμιά χώρα. Άλλωστε και ο δημοκράτης Μακρόν στη Γαλλία προεκλογικά ακόμη μίλησε για 100.000 απολύσεις και βεβαίως για 10.000 προσλήψεις στις δυνάμεις καταστολής…

Τα κρίσιμα διλήμματα της γραμμής των ΗΠΑ αφορούν την ιμπεριαλιστική της συμπεριφορά. Η Ουκρανία, η Κορέα και η Μέση Ανατολή γίνοντσαι επίκεντρα του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που αναδεικνύουν ήδη δύο κρίσιμα ζητήματα: πρώτον, πως ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ρωσίας είναι στρατηγικού χαρακτήρα και δεν μπαίνει σε δεύτερο πλάνο έναντι άλλων «διευθετήσεων». Ήδη οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πως τοποθετήσεις ότι ο Τραμπ θα αφήσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία για να επικεντρώσει στην κόντρα με Κίνα-Γερμανία είναι ανοησίες. Δεύτερον, πως ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός χρόνο το χρόνο γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος για τους λαούς ενώ δεν κρύβονται πλέον ακόμη και εφιαλτικά για την ανθρωπότητα σενάρια. Στη Μέση Ανατολή η όξυνση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας εκδηλώθηκε με τις 59 Τόμαχοκ και από τότε καλά κρατεί.

Τώρα μάλιστα που το ISIS, το αντιδραστικό κατασκεύασμα Δύσης-αραβικών καθεστώτων αποσύρεται για νέες μεταμφιέσεις, η κόντρα για τις ζώνες επιρροής σε Συρία-Ιράκ κλιμακώνεται παράλληλα με τη συνολική αναδιάταξη συμμαχιών που ξεκίνησε με την αντιστροφή της πορείας προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν.

Ισραήλ-Τουρκία-Αίγυπτος-Ιράν και Σαουδική Αραβία, η οποία υπερεξοπλίζεται από τις ΗΠΑ, είναι οι πέντε περιφερειακές δυνάμεις που δεν μπορούν οι ΗΠΑ να τα έχουν καλά με όλες. Ούτε μπορεί να είναι εύκολοι και αναίμακτοι οι ιμπεριαλιστικοί χειρισμοί για πολύ καιρό. Το πιο πιθανό είναι πως μπροστά μας έχουμε όχι απλά τη συνέχεια του σκηνικού του θανάτου, της προσφυγιάς και της καταστροφής, μα όλα αυτά σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση και με υποθήκευση της ειρήνης και της ζωής των λαών σε βάθος χρόνου.

Και με δοσμένη την πολιτική της αστικής τάξης που δίνει τη χώρα ορμητήριο και εμπλέκεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όλα αυτά και δεν κινδυνολογούμε, αλλά το διαισθάνεται ήδη ο καθένας μας, αφορούν άμεσα και με δραματικό πιθανόν τρόπο και το μέλλον του λαού μας.

Τα καραβάνια των προσφύγων που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε να πνίγονται στις γύρω θάλασσες είναι ήδη ένα πρώτο σημάδι της φρίκης που εξελίσσεται καθημερινά ακριβώς δίπλα μας στις απέναντι ακτές από το νησί μας. Η βάση του θανάτου είναι ένα ιδιαίτερα ενεργό μέρος αυτής της φρίκης. Αυτή η πραγματικότητα βοά και όμως αποκρύπτεται συστηματικά. Λιγότερο σημαντική αλλά όχι ασήμαντη η πλευρά της πιο επικίνδυνης μόλυνσης από βολές-συνεχείς υπερπτήσεις πολεμικών με τις υδραζίνες τους και βεβαίως από τον ελλιμενισμό των πυρηνοκίνητων τερατόπλοιων στον κόλπο της Σούδας. Και αυτή η πλευρά βεβαίως αποκρύπτεται από τους ντόπιους λακέδες του ιμπεριαλισμού ακόμη και από τους οικολόγους και διάφορους άλλους που διαρρηγνύουν κατά τα άλλα τα ιμάτιά τους για το περιβάλλον και την ομορφιά του τόπου μας.

Ήδη συνοπτικά είπαμε δυο κουβέντες για τις βλέψεις και τις μπίζνες που προσδοκά η ντόπια κεφαλαιοκρατία με την ελεεινή υπηρέτηση που προσφέρει στους φονιάδες των λαών.

Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής στο σύστημα, που δυστυχώς κυριαρχεί στην Αριστερά και εδώ δεν εννοούμε πια το ΣΥΡΙΖΑ, που την εμποδίζει να βλέπει τον ιμπεριαλισμό, εμείς θα φωνάζουμε συνεχώς με όλη μας τη δύναμη: η εργατική τάξη και ο κόσμος της δουλειάς είναι ανάγκη να πολεμά καθημερινά τους ντόπιους εκμεταλλευτές του και να διεκδικεί το δίκιο του και τον πλούτο που του στερούν.

Ας μην ξεχνάμε πως παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς η ταξική πάλη δε σταματά και η ηττοπάθεια βοηθά αυτούς που έχουν σήμερα το πάνω χέρι.

Όμως η πάλη της εργατικής τάξης και των ανθρώπων της δουλειάς στον τόπο μας θα είναι κολοβή αν ανέχεται την αντιδραστική και επικίνδυνη πολιτική της αστικής τάξης που στις μέρες μας κυριολεκτικά μετατρέπει τον τόπο μας σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών.

Ο αγώνας για το ξεπέταγμα του καρκίνου των βάσεων έχει σημασία τόσο για την προοπτική της λαϊκής πάλης όσο και άμεσα για την αποτελεσματική πάλη των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στο σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Μας λένε πως οι βάσεις δε φεύγουν και πολύς κόσμος το υιοθετεί έστω και με καημό.

Οι εκπρόσωποι του συστήματος έχουν βεβαίως τους λόγους τους να σπέρνουν την ηττοπάθεια στο λαό. Από τη δικιά μας πλευρά, αν θέλουμε να δούμε σοβαρά την πάλη ενάντια στις βάσεις είναι ανάγκη να ξέρουμε πού πατάμε και που μπορούμε να πατήσουμε στην πορεία και τι γυρεύουμε.

Η επίγνωση των αρνητικών συσχετισμών συνολικά στη λαϊκή πάλη και επίσης η επίγνωση της πρόσθετης δυσκολίας των μεγάλων στόχων του αντιβασικού κινήματος είναι αναγκαία για την πάλη μας. Για να τεθεί θέμα ξηλώματος των βάσεων χρειάζεται όχι απλά ανατροπή των συσχετισμών στον τόπο μας υπέρ των λαϊκών δυνάμεων αλλά ταυτόχρονα ισχυρό μέτωπο πάλης με τους γύρω λαούς. Γιατί τις βάσεις θα διώξει η πάλη των λαών και μόνο αυτή.

Και αυτό είναι κάτι που θα το υποστούν οι ΗΠΑ και ο ιμπεριαλισμός όσο κι αν στις μέρες μας έχουν συντριπτική υπεροχή έναντι των λαών.

Για να ‘ρθούμε στο σήμερα, για μας όσο αναγκαία είναι η επίγνωση των δυσκολιών, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να γνωρίζουμε πως η ηττοπάθεια, όπως και η μοιρολατρία και ο πασιφισμός, ενισχύουν τον αντίπαλο και μάλιστα σε ενεστώτα χρόνο. Γιατί σε ενεστώτα χρόνο τίθεται ήδη από καιρό και τελευταία με κρίσιμο τρόπο το εξής παρακάτω που αφορά ιδιαίτερα εμάς τους Χανιώτες.

Το ζήτημα της στάσης μας απέναντι στην πραγματικότητα της μετατροπής του τόπου μας σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού. Τα γεράκια των ΗΠΑ συχνά θύμωσαν με τον τρομοκράτη ελληνικό λαό και τις αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές του διαδηλώσεις. Τελευταία υπάρχουν δηλώσεις ικανοποίησης που πλέον δεν έχουμε μαζικές διαδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση μας αποκαλύπτουν πως το ζήτημα είναι μεγάλης σημασίας για αυτούς και όχι άνευ σημασίας όπως συχνά καμώνονται οι ντόπιοι λακέδες τους. Ξέρουμε ότι ενοχλήθηκαν οι τελευταίοι με την αφίσα μας όχι γιατί φυσικά φοβούνται την Πρωτοβουλία Αντίστασης.

Τους χαλάει το προφίλ της πόλης που θέλουν, να φαίνεται το σύνθημα «Έξω οι βάσεις». Πολύ περισσότερο όμως οι ιθύνοντες της βάσης και οι ντόπιοι λακέδες τους ξέρουν πως μόνο προσωρινά έχουν ξεμπερδέψει με τη λαϊκή πάλη στον τόπο μας.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και επικίνδυνα κιόλας για το λαό μας και τους λαούς από κάθε άποψη και ως εκ τούτου η κατάσταση είναι πολύ απαιτητική γι’ αυτούς που θέλουν να υπηρετήσουν την λαϊκή υπόθεση. Όμως από την άποψη της διαλεκτικής της ιστορίας καμία αυτοκρατορία δεν ήταν αιώνια. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές μια μέρα θα τρέχουν και δε θα φτάνουν γιατί το άπλωμά τους στον πλανήτη είναι πλεονέκτημα σήμερα, μα θα γίνει μειονέκτημα όταν θα αρχίσει να ξηλώνει η κάλτσα. Συνολικότερα οι ιμπεριαλιστές γίνονται χάρτινες τίγρεις όταν οι λαοί υψώνουν το ανάστημά τους. Σήμερα βεβαίως ζούμε σε δύσκολους καιρούς αδιαμφισβήτητα και όπως είπαμε δεν θέλουμε να το κρύψουμε. Με αυτήν την πραγματικότητα των αρνητικών συσχετισμών για την εργατική τάξη και τους λαούς έχουμε να αναμετρηθούμε.

Και αυτό αφορά όλα τα μέτωπα της λαϊκής πάλης. Όμως όπως επίσης είπαμε η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία και οι πασιφιστικές αυταπάτες σε σχέση με τον καρκίνο των βάσεων ενισχύουν τον αντίπαλο. Να μην υποταχθούμε λοιπόν. Να αντισταθούμε στην μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών.''