Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Σάμος: απεργία στον επισιτισμό και τον τουρισμό - συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο

Οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό έχουμε δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Χρόνο με το χρόνο σπάνε τα ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων και μαζί με αυτά σπάνε και τα ρεκόρ της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό! Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τους φούρνους, τα μπαρ και ότι ανάλογο, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, γίνονται κάθε χρόνο αθλιότερες! Απλήρωτες υπερωρίες, ανύπαρκτα ρεπό, ανασφάλιστη δουλειά, εξευτελιστικές αμοιβές, ακόμα και απληρωσιά, έχουν γίνει ο κανόνας, με τον οποίο καλούνται να προσαρμοστούν και να ζήσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό. «Το αφεντικό έχει προβλήματα», «η επιχείρηση πρέπει να τα βγάλει πέρα» , είναι τα «επιχειρήματα» με βάση τα οποία ο εργαζόμενος πρέπει να γίνει λάστιχο, να αποδεχτεί τις συνθήκες δουλείας που του επιβάλλονται. Ταυτόχρονα το κράτος έχει εξασφαλίσει με την υπολειτουργία των επιθεωρήσεων εργασίας (2 υπάλληλοι για Σάμο και Ικαρία χωρίς δυνατότητα ελέγχου τα Σαββατοκύριακα που γίνεται πλήθος παράνομων υπερωριών!) ότι κανένας δεν θα βάλει φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών.

Πρόκειται για έναν εκβιασμό που δεν έχει τέλος, που σπρώχνει ολοένα παρακάτω στην ανέχεια και την εργασιακή εξόντωση τους εργαζόμενους. Πρόκειται για έναν εκβιασμό που οι πλάτες του είναι οι στρατιές της ανεργίας, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα κερδοφόρα για το κεφάλαιο και την εργοδοσία. Πρόκειται για έναν εκβιασμό που γίνεται διαρκώς πιο άγριος από την πολιτική της κυβέρνησης. Η συνέχιση της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η φορολεηλασία των χαμηλόμισθων-χαμηλοσυνταξιούχων, η μείωση ακόμα και αυτού του άθλιου επιδόματος ανεργίας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η κατάργηση της υπουργικής έγκρισης για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα του 4ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τα οποία εντείνονται οι όροι εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης (και) για τους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό. Πρόκειται για τη γενική γραμμή του συστήματος που και αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί, η οποία απαιτεί την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, και επιβάλλει ένα γενικευμένο εργασιακό μεσαίωνα. Αυτό φάνηκε ξανά και πολύ καθαρά με τον πρόσφατο αγώνα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, απέναντι στον οποίο η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι μνημονιακοί συντάχθηκαν για να τον καταπνίξουν.

Η απάντηση λοιπόν στο βραχνά της ανεργίας, αποδεικνύεται ότι δεν είναι η υποταγή μας στην εποχιακή «ευκαιρία» των εργασιακών γαλέρων του τουρισμού, όπως δεν είναι η «κατανόηση» στις ανάγκες για κέρδος των μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Αποδεικνύεται ότι οι όροι που διαμορφώνονται από το σύστημα, τις κυβερνήσεις του, το κεφάλαιο και την εργοδοσία, ωθούν και απαιτούν την ισόβια εξαθλίωση μας! Αποδεικνύεται ότι απέναντι σε αυτήν την πορεία που μας επιβάλλουν υπάρχει μια και μόνη απάντηση! Να «ανακαλύψουμε» ότι δεν μας κάνουν «χάρη» όταν βρίσκουμε δουλειά, να «ανακαλύψουμε» ότι έχουμε δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε! Μαζικά και αποφασιστικά, με το σωματείο μας όπλο στα χέρια μας, όργανο συσπείρωσης και πάλης για τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα.

▶Όχι στην απλήρωτη και μαύρη εργασία

▶ Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες

▶Όχι στην ελαστική και ανασφάλιστη εργασία

▶Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς

▶Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα τέτοιες που να καλύπτουν τις          ανάγκες μας