Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Παρέμβαση στα Νότια της Αθήνας για τα εργατικά ατυχήματα

Την Κυριακή 1 Οκτώβριου πραγματοποιήθηκε στο στέκι στη Χαραυγή η συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης- Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας των Νοτίων. Στη συνέλευση, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε παρέμβαση στους εργαζομένους των δήμων για τα εργατικά ατυχήματα. Για το λόγο αυτό, κλιμάκια της ΛΑ- ΑΑΣ μετέβησαν σε δημαρχεία αλλά και σε αμαξοστάσια διαφόρων διπλανών δήμων. Η παρέμβαση έγινε με το κείμενο που ακολουθεί:

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

Η αγωνιώδη προσπάθεια εξωραϊσμού της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δε μπορεί να κρύψει την ωμή πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο λαός και οι εργαζόμενοι. Μια πραγματικότητα η οποία το τελευταίο διάστημα μετράει πλήθος νεκρών και τραυματισμένων εργατών, νέες θυσίες στο γεμάτο με εργατικό αίμα βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης του κεφαλαίου.



Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την ολομέτωπη επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος του ελληνικού λαού, αποτέλεσμα της πολιτικής που προστάζουν ΕΕ και ΔΝΤ και εφαρμόζει κατά γράμμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η επίθεση αυτή στοχεύει βεβαίως και κάθε εργατικό δικαίωμα που είχε κατακτηθεί μέσα από αγώνες μια προηγούμενη ιστορική περίοδο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εχθρικό και απάνθρωπο απέναντι σε όσους έχουν ακόμα την τύχη να δουλεύουν. Ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβληθεί οδηγεί σε εντατικοποίηση της δουλειάς μέσω εξαντλητικών ωραρίων και ατελείωτων υπερωριών, ενώ ταυτόχρονα λύνει τα χέρια της εργοδοσίας η οποία εκβιαστικά απαιτεί να γίνει η δουλεία παρά τα ελλιπέστατα έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την προοπτική της ανεργίας, λειτουργεί σαν καταλύτης για πλήθος ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς και καθιστούν τα γεγονότα αυτά ως προμελετημένα εγκλήματα από μεριάς της εργοδοσίας.

Από την άλλη μεριά, τα παπαγαλάκια του συστήματος, επιτελώντας επάξια το ρόλο τους στην αποπλάνηση της κοινής γνώμης, μιλούν για εργατικά «ατυχήματα» και «άτυχες» στιγμές. Για ευθύνες από μεριάς των απρόσεκτων εργαζομένων, για δυστυχήματα τα οποία αποτελούν μια άσχημη παρένθεση στην καθημερινότητα τους. Η λίστα όμως των νεκρών ολοένα και μεγαλώνει! ΕΛΠΕ, Έβερεστ, ντελιβεράδες, κ.ά. ενώ το τελευταίο διάστημα τα θλιβερά πρωτεία στο φόρο του αίματος φαίνεται να έχουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και την καθαριότητα, λίγο καιρό μάλιστα μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Η όλη αυτή κατάσταση είναι σίγουρο πως εξοργίζει κάθε εργαζόμενο. Γνωρίζει ότι στη θέση του νεκρού ή σακατεμένου εργάτη την επόμενη φορά μπορεί να βρίσκεται αυτός ή κάποιος συνάδελφός του. Είναι αναγκαίο αυτή η οργή να βρει την έκφραση της μέσα από συλλογικούς και μαζικούς αγώνες, καθώς η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων μπορεί να σπάσει αυτό το μαύρο καθεστώς της ανασφάλειας και των συνεχιζόμενων εγκλημάτων από μεριάς της εργοδοσίας, ιδιωτικής ή δημόσιας. Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας!

• Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!

• Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!

• Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ!