Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Συνέλευση της ΛΑ-ΑΑΣ στην Ξάνθη. Πολιτική συζήτηση-αποφάσεις

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Οκτώβρη συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Η συνέλευση συζήτησε την πολιτική κατάσταση σε σχέση και με την επικαιρότητα της επόμενης περιόδου, δηλαδή την πραγματοποίηση στην Κομοτηνή του λεγόμενου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου (13-14 Νοέμβρη) και την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

-Ως προς το πρώτο, διαπιστώθηκε ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βασίζεται σε δύο προϋποθέσεις: τη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους του κεφαλαίου και το ξεπούλημα της χώρας στους ιμπεριαλιστές. Παράλληλα βρίσκεται κάτω από την αίρεση των επιλογών και των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου έχει βαθειά αντιλαϊκά και αντιδραστικά χαρακτηριστικά, ενώ στην περιοχή της Θράκης συνδέεται και με τους ενεργειακούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς (αγωγός ΤΑΡ, τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αγωγός Ελλάδας Βουλγαρίας κλπ). Η συνέλευση κατέληξε στην αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις εκείνες τις ημέρες βασισμένες στις παραπάνω διαπιστώσεις.




-Σε σχέση με το Πολυτεχνείο, εκτιμήθηκε ότι, με βάση την ακόμη μεγαλύτερη στροφή προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που σηματοδοτεί η επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, τα ζητήματα που ανοίγουν (εξοπλισμοί, βάσεις, ενεργειακά, βαλκάνια, ελληνοτουρκικά κλπ) και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, πρέπει, τόσο η γενική παρέμβασή μας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, όσο και η πολιτική εκδήλωση που αποφασίστηκε να γίνει εκείνες τις ημέρες, να έχουν σα βασικό άξονά τους την ανάδειξη της πάλης ενάντια στην εξάρτηση, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Σημειώθηκε επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα (τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη) έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη (μειονότητα, εθνικιστικές εξάρσεις κλπ) κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί στη δράση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ το επόμενο διάστημα.

-Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΛΑ-ΑΑΣ στην πορεία που διοργανώνει ο φοιτητικός σύλλογος την Πέμπτη 2 Νοέμβρη για την άμεση απελευθέρωση και αθώωση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ., εντάσσοντας την απαίτηση αυτή στον αγώνα ενάντια στη φασιστικοποίηση και την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας.

-Τέλος η συνέλευση συζήτησε τους όρους συμμετοχής και στήριξης της ΛΑ-ΑΑΣ στο εγχείρημα δημιουργίας και λειτουργίας ενός χώρου (στεκιού) πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, που βρίσκεται στην τελική του φάση. Ενός στεκιού με ευρύτερη αναφορά και περιεχόμενο, με στίγμα όμως την αντίσταση-διεκδίκηση-αντιπαράθεση με το σύστημα και τις επιλογές του.