Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Να αποτρέψουμε την απειλή του πολέμου! Κοινή πάλη των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στις πολιτικές της εξάρτησης και του εθνικισμού!

Μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην περιοχή της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη. Λίγες εβδομάδες μετά την «επαφή» τούρκικης ακταιωρού με ελληνικό πολεμικό πλοίο, στα Ίμια, πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος της Ελλάδας και προκλήθηκε συρροή τούρκικων και ελληνικών πολεμικών πλοίων. Παράλληλα σε περιοχή γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου που αμφισβητείται απ’ την Τουρκία και εκμεταλλεύονται ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μονοπώλια, είχαμε παρεμπόδιση, με πολεμικά πλοία από την Τουρκία, των ερευνών στην περιοχή.

Οι άμεσες παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στο σκηνικό έντασης ήλθαν να υπογραμμίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και να καταδείξουν πως έχει μικρύνει η απόσταση από το να σημειωθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και στην περιοχή της Κύπρου.


Οι ανησυχίες για το τι ακολουθεί μεγαλώνουν, καθώς τα επικίνδυνα συμβάντα σε Αιγαίο και Κύπρο, όπως και η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, γίνονται στο φόντο του απόηχου των πολύ πρόσφατων δηλώσεων του αμερικάνου πρέσβη στην Ελλάδα ότι «ανησυχεί για ατύχημα» στο Αιγαίο, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που φανερώνουν και την άμεση εποπτεία που ασκεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλιστικός παράγοντας στα διαδραματιζόμενα στο Αιγαίο και στην Κύπρο και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Είναι φανερό ότι η ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο αναπτύσσεται πάνω στο έδαφος των οξυνόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, οι οποίοι υποδαυλίζουν αντιθέσεις και προκαλούν διαρκείς πολεμικές αναφλέξεις. Τροφοδοτείται από τις παρεμβάσεις και τις υπαγορεύσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και στο Κυπριακό, αλλά και από τις πολιτικές υποτέλειας και των εθνικισμών που ασκούν οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις σε Τουρκία και Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ευθυγραμμίζοντας παραπέρα τη χώρα στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές επιδιώξεις μπλέκει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Με την παραχώρηση της χώρας σαν μια μεγάλη βάση και πλατφόρμα πολέμου και εξορμήσεων. Με τις αντιδραστικές made in USA συμφωνίες με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου. Με την διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των ΗΠΑ και με σκοπό τον πλήρη έλεγχο των Βαλκανίων από αυτές. Με αυτές τις επιλογές θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης στην περιοχή και αδιαφορώντας για τις συμφορές που θα πλήξουν το λαό μας.

Από τη άλλη πλευρά του Αιγαίου, το αντιδραστικό και φασίζον –με κοινοβουλευτικό μανδύα- καθεστώς της Άγκυρας, με την στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, διεξάγει μια άγρια επίθεση διαρκείας ενάντια στον τούρκικο λαό και ταυτόχρονα έχει εισβάλει με στρατό στις περιοχές της βόρειας Συρίας πραγματοποιώντας σήμερα πολεμική επιχείρηση στο κουρδικό καντόνι Αφρίν. Οι νέες τυχοδιωκτικές κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο που αποτελούν συνέχεια της προγενέστερης τοποθέτησης της για «αναθεώρησης» της συνθήκης της Λοζάνης, θέτουν ζήτημα αλλαγής συνόρων. Ευρύτερα η αστική τάξη της Τουρκίας επιδιώκει να αποφύγει «ριξίματα» από νέες μοιρασιές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και να αποκτήσει βαρύνοντα περιφερειακό ρόλο σ’ αυτήν.

Είναι φανερό ότι δηλώσεις όπως αυτές του Παυλόπουλου ότι, «δεν μας αντιστοιχεί ιστορικά η επικράτεια που έχουμε» και οι ανάλογες του Ερντογάν για τον Σαγγάριο, δείχνουν όχι μόνο τους εθνικισμούς που οι δυο εξαρτημένες αστικές τάξεις καλλιεργούν σε ένα ήδη τεταμένο γεωπολιτικό έδαφος αλλά και τους κινδύνους που αυτοί συνεπάγονται για τους δυο γειτονικούς λαούς.

Εργαζόμενοι-ες, νέοι και νέες

Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν πως το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας αλλά παράγοντας αποσταθεροποίησης και δημιουργίας πολεμικών κινδύνων για τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας αλλά και όλων των λαών της περιοχής.

Μπροστά σε αυτό ενδεχόμενο που προβάλει πιο έντονο, μετά τα τελευταία επικίνδυνα επεισόδια στο Αιγαίο και στην Κύπρο, είναι ανάγκη να δυναμώσει η κινητοποίηση του λαού για την απόκρουση της απειλής του πολέμου!

Η αποτροπή των κινδύνων και περιπετειών που εγκυμονούνται είναι υπόθεση της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, και της Κύπρου, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στην πολιτική των κυρίαρχων τάξεων στις χώρες τους. Οι λαοί της Ελλάδας , της Τουρκίας και της Κύπρου πρέπει να αντιταχθούν στον εθνικισμό και στην πολιτική υποτέλειας στον ιμπεριαλισμό. Να εναντιωθούν σε σχέδια αλλαγής συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Να εναντιωθούν στους πολέμους και στις ξένες επεμβάσεις. Να δουλέψουν για τη δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού μετώπου των λαών.

Ο λαός μας καλείται να αναπτύξει ένα στιβαρό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, θέτοντας στην πρώτη γραμμή πάλης την ειρήνη και τη φιλία των λαών, την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, του εθνικισμού, του φασισμού, ρατσισμού και του αλυτρωτισμού.

Είναι ανάγκη να καταγγείλουμε και να ματαιώσουμε τις επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές ενέργειες που την υποδαυλίζουν.

Να εναντιωθούμε στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και να απαιτήσουμε το διώξιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας, την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να σταθούμε αντιμέτωποι με τις πολιτικές της εξάρτησης και του εθνικισμού.

Να καταδικάσουμε κάθε ενέργεια άμεσης ή έμμεσης, εδαφικής ή άλλης διεκδίκησης, αλλαγής συνόρων, αλυτρωτισμού, σωβινισμού και τυχοδιωκτισμού, της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας ή της Ελλάδας σε βάρος της Τουρκίας.

Χτίζοντας το κοινό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας ας παλέψουμε για την ειρήνη, την φιλία και την συνεργασία των λαών της περιοχής.
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
  • ΦΙΛΙΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!
  • ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ!
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟ ΣΟΒΙΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!
  • ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!
  • ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΌ ΤΗ ΧΩΡΑ!
  • ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ!
  • ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠ’ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!
  • ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
  • ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ!
13/3/2018