Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΛΑ-ΑΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Για την παρέμβαση της Συνεργασίας ενόψει της ΔΕΘ 2018, με «τιμώμενη χώρα» τις ΗΠΑ

Η πολιτική επιλογή να «τιμηθούν» οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια της ΔΕΘ 2018, αποτελεί μια πρόκληση στα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της πόλης, που πριν από σχεδόν 20 χρόνια έδωσε μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική μάχη ενάντια στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία. Η επιλογή αυτή γίνεται σε μια συγκυρία όπου κλιμακώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικά σχέδια για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή μας, με συνεχείς εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η χώρα μετατρέπεται σε μια μεγάλη αμερικανική βάση, με επέκταση της βάσης της Σούδας, αποθήκευση πυρηνικών στον Άραξο, αναβάθμιση του «στρατηγείου» της Λάρισας και δημιουργία εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη. Σε κάθε γωνιά της χώρας ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία ξεφυτρώνουν, ενώ νέες παραγγελίας εξοπλισμών από τις ΗΠΑ ξοδεύουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι για να βαθαίνει η εξάρτηση. Η κυβέρνηση μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και εκδηλώνοντας ανοιχτά την υποτέλεια της, συγκροτεί αντιδραστικούς άξονες με την χούντα της Αιγύπτου και το δολοφονικό σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ.
Δίνουν και παίρνουν οι ΝΑΤΟΪκές ασκήσεις που μετατρέπουν την χώρα σε πεδίο βολής κάθε είδους φονιάδων. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να αποκοπεί η εξέλιξη αυτή με το βάθεμα της επίθεσης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου: το χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα που προωθεί το ΔΝΤ, το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας (λιμάνια, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ), την απαγόρευση των απεργιών, την ένταση της ληστρικής εξόρυξης στην Χαλκιδική, την κλιμάκωση της φασιστικοποίησης και της καταστολής. Η καθημερινή εξαθλίωση που βιώνει ο λαός μας, φέρει φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα της εξάρτησης και της επιτροπείας από ΔΝΤ, ΕΕ-ΕΚΤ, ΟΟΣΑ και κάθε είδους ιμπεριαλιστικό μηχανισμό.

Είναι ενδεικτικές οι πανηγυρικές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Πάιατ: «Είναι κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή η υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας που είναι στρατηγικός σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας αναζητούμε τρόπους βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα. Το logo, που έχει σαν κεντρικό θέμα το πιο γνωστό τοπόσημο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, δείχνει αυτό που θέλουν να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ με την πανηγυρική συμμετοχή τους, τα ύψη δηλαδή που θέλουν να κατακτήσει η ελληνο-αμερικανική συνεργασία.» Είναι ο ίδιος πολιτικός παράγοντας που ουσιαστικά προανήγγειλε δημόσια τον διεμβολισμό του σκάφους στα Ίμια, και κάθε τόσο υποδαυλίζει την εθνικιστική ένταση στην περιοχή, απαιτώντας από τις εξαρτημένες αστικές τάξεις μεγαλύτερη ευθυγράμμιση, με την τελευταία μάλιστα παρέμβαση του: "Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής του Προέδρου Ερντογάν", δίνοντας χώρο σε κάθε είδους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς.

Από κοντά κάθε είδους παράγοντες του συστήματος και τα ΜΜΕ συναγωνίζονται για το ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη δημόσια εκδήλωση υποταγής στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Βομβαρδίζουν το λαό μας με ψέματα, εξωραΐζουν τον ρόλο του ΝΑΤΟ, υπερασπίζονται την εξάρτηση. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Τζιτζικώστα με σκοπό την ένταση της Αμερικάνικης «επιχειρηματικότητας» (μάλιστα πρόσφατα παραδέχθηκε ότι έχει κάνει μια ντουζίνα συναντήσεις με τον Παιατ), του Μπουτάρη («Ο Δήμος, υποσχέθηκε ο κ. Μπουτάρης, θα φροντίσει ώστε στη φετινή ΔΕΘ η πόλη να πάρει γιορταστική ατμόσφαιρα»), του πρόεδρου της ΔΕΘ («η καλύτερη ΔΕΘ όλων των εποχών»). Ταυτόχρονα, ήδη έχει ανακοινωθεί ότι περίοπτη θέση στην έκθεση θα έχουν εκτός από την Google (υπόλογη για τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων) και την Microsoft, η Coca-Cola που απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους στέλνοντας οικογένειες στην ανεργία, καθώς και η Lockheed Martin, στρατιωτικό-εξοπλιστικό μονοπώλιο που του ανατέθηκε η πρόσφατη αναβάθμιση των F-16 ύψους 2δις, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον Τραμπ..

Απέναντι σε όλους αυτούς τους παράγοντες του συστήματος (κεντρικούς και τοπικούς), που πρόκειται να παρουσιάσουν τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές που μισεί ο λαός μας σαν «προστάτες», την πολιτική της εξάρτησης σαν «διέξοδο από την κρίση» και την πολιτική της αντεργατικής επίθεσης ως «ανάπτυξη», η ΛΑ-ΑΑΣ οφείλει να πάρει σχεδιασμένες πρωτοβουλίες και να αναπτύξει πλατιά δράση καταγγελίας της πολιτικής της εξάρτησης. Είναι μια σημαντική ευκαιρία η Συνεργασία να διαδώσει προς τον λαό της πόλης την πολιτική της γραμμή. Είναι καθήκον, να πάρει κάθε πρωτοβουλία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον λαό της πόλης να εκφράσει με κινηματικό τρόπο, στον δρόμο, την αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική του διάθεση.

Με βάση όλα αυτά συγκροτούμε πλατιά καμπάνια με τίτλο:

«ΔΕΘ 2018: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!»

Και τα εξής συνθήματα:
  • ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
  • ΚΑΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΝΤ-ΕΕ
  • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΑΦΕΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ

Συγκεκριμένα παίρνονται τα εξής μέτρα για την επιτυχή οργάνωση και προώθηση της καμπάνιας:

Α) Δημιουργία πλατιάς προκήρυξης προς τον λαό, με ειδικό λογότυπο αντιπαραθετικό προς το επίσημο. Δημιουργία ανάλογης αφίσας που να κολλιέται μαζικά για όλη την περίοδο μέχρι το Σεπτέμβρη.

Β) Έκδοση ψηφίσματος που θα περάσει από σωματεία, ΕΛΜΕ, φοιτητικούς συλλόγους και κάθε είδους μαζικό φορέα.

Γ) Διενέργεια, από κοινού με όσα τοπικά σχήματα της Λ-ΑΑΑΣ το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, προπαρασκευαστικών εκδηλώσεων ενταγμένες στην καμπάνια.

Δ) Διοργάνωση μαζικής, κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης το Σεπτέμβρη. Στην εκδήλωση προτείνουμε εκτός των κύριων ομιλιών την συμμετοχή με παρεμβάσεις συναγωνιστών που εντάσσονται στην ΛΑ-ΑΑΣ, από περιοχές με δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις βάσεις και την εξάρτηση.

Ε) Το πάρσιμο κάθε είδους πρωτοβουλίας τόσο μέσα στους μαζικούς φορείς, όσο και στο πολιτικό επίπεδο, σε κάθε πεδίο που παρεμβαίνουν οι δυνάμεις μας (εργαζόμενοι, γειτονιά, φοιτητές) ώστε να διοργανωθούν μέχρι την ΔΕΘ πορείες ή μαζικές παρεμβάσεις, που να δώσουν την δυνατότητα σε κομμάτια του λαού να διαδηλώσουν ενάντια στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμο και τα φιλοπόλεμα σχέδια στην περιοχή.

Ζ) Η έγκαιρη ανάληψη πρωτοβουλίας και κάλεσμα σε μια πλατιά σύσκεψη μαζικών φορέων, αλλά και οργανώσεων ώστε η κεντρική διαδήλωση της ΔΕΘ του 2018 να πάρει αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Επιδιώκουμε από τη μεριά μας όσο το δυνατόν πλατύτερη συμπόρευση στο δρόμο όλων των δυνάμεων που μπορούν να κινηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση, και ανεξάρτητα από κάθε είδους αντιπαραθετική πολιτική συσπείρωση. Η παρέμβαση της ΛΑ-ΑΑΣ, γίνεται με κριτήριο, να εξασφαλίζονται και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα στο δρόμο, αλλά και η επαρκής προβολή του δικού μας, διακριτού πολιτικού στίγματος.

Θεσσαλονίκη, Μάης 2018